
Overlijdensbericht
Met grote droefenis melden wij het overlijden op 84 jarige leeftijd van Drs. Anthony Moolenaar, luitenant-kolonel (buiten dienst), oud-Commandant Korps Nationale Reserve. Op donderdag 24 april is hij vredig overleden in het verzorgingstehuis in Dordrecht, waar hij zijn laatste periode doorbracht.

Van augustus 1992 tot september 1996 vervulde Anthony Moolenaar de rol van Commandant Korps Nationale Reserve. Tijdens zijn ambtsperiode gaf hij leiding aan het korps in een tijd van grote transitie, gekenmerkt door de val van de Berlijnse Muur en het einde van de Koude Oorlog. Deze historische veranderingen brachten ingrijpende bezuinigingen en herstructureringen met zich mee binnen de Koninklijke Landmacht en specifiek voor het Korps Nationale Reserve. Ondanks de uitdagingen toonde hij een vooruitziende blik en legde hij een stevig fundament voor de toekomst van het korps.
Met de val van de Muur en het uiteenvallen van het Warschaupact, koos de Koninklijke Landmacht een nieuwe koers, wat leidde tot ingrijpende reorganisaties en aanpassingen. Het Korps Nationale Reserve (KNR) verdween echter volledig uit de eerste beleidsstukken, waardoor een uiterst onzekere periode aanbrak en het voortbestaan van het korps aan een zijden draadje hing. Dankzij het doorzettingsvermogen, de betrokkenheid en de overredingskracht van Moolenaar kreeg het KNR opnieuw aandacht binnen het toenmalige Nationaal Commando (NATCO). Dit resulteerde in 1993, met de Prioriteitennota Defensie, in een uitbreiding en een aangepaste territoriale taakstelling voor het korps. Wel moest de structuur van het Korps Nationale Reserve worden gemoderniseerd. De voormalige acht Provinciale Militaire Commando’s (PMC) werden opgeheven, terwijl de losse compagnieën plaatsmaakten voor drie bataljons onder drie Regionale Militaire Commando’s (RMC). Zonder de inzet en toewijding van Moolenaar had de toekomst van het KNR er waarschijnlijk heel anders uitgezien.
Vanuit zijn zetel bij het toenmalige Nationaal Commando (NATCO) in Gouda zette hij in 1993 een belangrijke stap door als eerste korpscommandant een eigen korpsbureau met staf te creëren. Daarnaast overtuigde hij de Nationaal Territoriaal Commandant van het belang van een korpsmagazine en zorgde hij ervoor dat zijn staf werd uitgebreid met communicatiefunctionarissen. Hierdoor werd het de sectie communicatie en het korpsmagazine November Romeo geborgd in de organisatie en groeide het magazine uit tot een belangrijk middel voor saamhorigheid binnen het korps. Ook was hij de initiatiefnemer achter de totstandkoming van de hoogste korpswaardering, de “Korpslegpenning in Zilver”, welke op 1 september 1995 formeel werd bekrachtigd door generaal-majoor L.G. Dijkstra, destijds commandant Nationaal Territoriaal Commando.
Wij herdenken hem met diep respect en bewondering voor zijn vooruitstrevende aanpak, visie en toewijding. Zijn leiderschap en nalatenschap blijven een bron van inspiratie voor het Korps Nationale Reserve en allen die het voorrecht hebben gehad om met hem samen te werken. Wij zijn dankbaar voor zijn nalatenschap en de waarden die hij ons heeft meegegeven.
Hij zal met eerbied en dankbaarheid worden herinnerd.
Rust zacht, Anthony
De rouwkaart kunt u bekijken door op onderstaande link te klikken: