Verslag Vriendendag 2019

Vriendendag Historische Collectie Korps Nationale Reserve 13 april 2019.

De eerste ‘vriendendag’ van de Historische Collectie Korps Nationale Reserve (HC KNR) in Harskamp was een groot succes.

Het bestuur en de vrijwilligers boden een kleine vierhonderd bezoekers op zaterdag 13 april een vol programma aan. Vanzelfsprekend was het collectiegebouw geopend. In park eromheen werd flink uitgepakt met historische voertuigen en klassieke wapens.

Een extra accent gaf de, op de kazerne oefenende, Echo-Compagnie van 20 Natresbataljon. Zij liepen patrouilles in de buurt en hadden een verkeerssluis ingericht op de toegangsweg naar het gebouw. Zo kregen de bezoekers naast het verleden ook een actueel beeld van het korpsheden.

 

Vice-voorzitter HC KNR Sjaak Vinke begon de dag met een speech: “Het museum zit nu twee jaar op deze plek. Vooral het afgelopen half jaar is er veel extra werk verricht. Het interieur is opgefrist en de collectie beter gepresenteerd en bovendien uitgebreid. Vanmorgen nog bracht een bezoeker een mooi nieuw item mee voor de collectie. Kortom, we groeien. Natuurlijk spelen onze vrijwilligers hierin de hoofdrol, maar we hebben een grote schare donateurs. Zij zijn voor ons ook heel belangrijk. Met deze eerste vriendendag hebben we iets voor hen terug willen doen.”

De dag werd met een luide knal ingeluid door kolonel Fulco Stallmann, de plaatsvervangend inspecteur reserve-personeel van de Koninklijke Landmacht. Fulco kreeg uitleg over het klassieke geweer ‘Hembrug Model 1895’. Het wapen werd geladen met een oefenpatroon, waarna hij het startschot van de dag mocht lossen.

Het oude geweer heeft een groter kaliber dan het huidige standaardgeweer van het KNR de Colt C7. Qua techniek is de C7 een wereld van verschil, maar met indruk maken door geluid wint de oude Hemweg het met kilometers.

Foto’s van deze gezellige dag kunt u bekijken in het Fotoalbum Vriendendag 2019